Direktlänk till inlägg 5 november 2022

Utegivare och innegivare

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 november 2022 08:42

Följande mejl har skickats till SAOB:s och SAOL:s redaktion:


”Hej!


Två nya ord som jag har lärt mig i dag vid installation av ny fjärrvärme: ”utegivare” och ”innegivare”. Termometern utegivaren berättar för termometern innegivaren hur kallt det är ute vid fjärrvärme. Dessa båda ord finns varken med i SAOB eller SAOL. Det vore bra om de kunde införlivas i svenskans ordförråd i SAOB och SAOL. Tack på förhand!


Vänliga hälsningar

Christina Johansson"

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

qw

5 november 2022 19:38

Ett annat nytt ord är plogging, bildat som ett engelskt ord. När man är ute och joggar så passar man på att plocka skräp. Ordet borde nog ha ett n efter gg dvs ploggning, och många svenskar önskar nog även en grav accent istället för akut accent för att det ska bli ett bra svenskt ord.

 
Ingen bild

Annika

6 november 2022 18:24

Mätinstrument som t ex en termometer kallas givare när de ingår i en funktion för att övervaka något. Givaren talar om för övervakningsfunktionen t ex hur varmt det är, är-värdet. Givaren är kopplad till en styrenhet som är inställd på ett bör-värde. Styrenheten försöker hela tiden att få är-värdet att vara lika med bör-värdet.

För din ugn sätter du in bör-värdet med en ratt på spisen och en styrenhet i spisen slår av och på elen till ugnselementet för att det hålla den temperatur som du ställt in (plus/minus några grader).

Styrenheten i fjärrvärmen anpassar hur mycket värme som ska gå in till dina element för att det ska hålla den temperatur, bör-värdet, som du ställt in. Genom att ha en givare både för inomhustemperaturen och yttertemperaturen får du nog en snabbare justering när det blir kallare eller varmare ute.

Läs på lite om reglerteknik så förstår du nog en del av detta intressanta område. Reglerteknik används t ex inom processindustrin där man mäter t ex halten av olika kemikalier i någon blandning. Jag är rätt säker på att reglerteknik finns med i bilden när man blandar bensin med biobränsle för att få just 10 % inblandning.

I farthållaren i bilen ställer du in hur fort du vill köra, t ex 50 km/tim, bör-värdet. Styrenheten läser av hur fort bilen far och justerar gaspådraget så att bilen far med den önskade hastigheten, är-värdet. Antisladd- och antispinnfunktioner i bilen bygger också på är- och börvärden som mäts och som ges till en styrenhet där de jämförs för att rätt åtgärd ska kunna tas.

“Givare" finns alltså inom många, många områden och är inte alls knutet till fjärrvärme.

Just inne-givare och ute-givare ska nog inte stå i några ordböcker. Kanske är det bara just detta fabrikat som kallar dessa termometrar på det här sättet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 maj 11:13


...hittills, enligt "School Parrot". Det ska bli intressant att se om någon IES-skola når upp till medelbetyget 3.0. Märk väl: Medelbetyget!!     Resultatet på SchoolParrot rimmar mycket illa med IES höga svansföring men där är väl som med ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 maj 15:59

Mitten av maj och sommaren kastar sig in innan våren har hunnit dra sig tillbaka. Den var försynt, med tussilago och bågra sippor innan allt exploderade. Härligt med denna färgprakt och detta spektrum av dofter och fågelsång, Fågelsånger, många tonar...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 15 maj 08:00

Den chilenska nättidningen Tarpán uppmärksammade älvdalskan den 6 maj. Det heter inledningsvis:   ”Älvdalskan (övdalsk på älvdalska, älvdalska på svenska) talas i Älvdalen i Dalarna av cirka 2500 personer. Språket är särskilt intressant för...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 14 maj 08:00

(Denna text har publicerats tidigare, men kan fungera som en påminnelse till de svenska kandidaterna i det kommande valet till EU-parlamentet. Vilket språk tänker de tala i EU-parlamentet, svenska eller engelska? Man måste komma ihåg att intresserade...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 13 maj 08:00

Kunskapen om att det unika älvdalska språket finns och inte erkänns av den svenska staten sprider sig med raketfart över världen.   Nyligen inbjöds föreningen Ulum Dalska, som kämpar för detta avancerade och vackra språkets överlevnad av universi...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards